Bladen

125jaar-carlsiegertDe glossy die in 2016 de viering van 125 jaar Bakkerij Carl Siegert luister bijzette, heeft bloed, zweet en tranen gekost, maar daar is niks van terug te zien. Gelukkig. Helemaal zoals het hoort. 74 pagina’s boordevol brood: historie van het bedrijf, verhalen over de productie en de bevlogen mensen die iedere dag in de weer zijn om het allerbijzonderste brood te maken dat er bestaat. Interviews, weetjes, achtergronden… alles geschreven door Zij van boven en vormgegeven door Endeloos Grafisch Ontwerp.
Het is een wonder dat het magazine is afgekomen, maar uiteindelijk zijn we samen met vlag en wimpel geslaagd voor deze proeve van bekwaamheid.


Het nieuwste blad in kattenland, Kattenleven. En het is hartstikke leuk! Ik heb het weliswaar voor het grootste deel volgeschreven, wat niet helemaal volgens de regels van het bladen-maakmétier is, maar dat kon even niet anders. Geen budget, vandaar. Dus ook het beeld is bereidwilig afgestaan door vrienden en kennissen. Je ziet niet dat het een noodproductie is gezien de complimenten die me bereiken. Echt een opsteker.


Eind 2008 verscheen het eerste bulletin van Bezemer en Kuiper in een nieuw jasje. Ziehier het resultaat. Het wordt onder andere gestuurd naar de 3000 vertrouwenspersonen in Nederlandse organisaties. Ooit trokken Alie Kuiper en Willeke Bezemer ten strijde tegen seksuele intimidatie op de werkvloer. Inmiddels heeft hun werkterrein veel meer facetten, onder de paraplu ‘ongewenst gedrag’. Het bureau geeft adviezen, trainingen en workshops om dat ongewenste gedrag de wereld uit te helpen.Algemeen Pensioenfonds Wegener stuurde Pensioen in perspectief, kortweg ‘PiP’ driemaal per jaar naar alle 6000 deelnemers. Elk nummer had een thema dat pensioenonderwerpen onder de aandacht brengt. We kozen ervoor belangrijke momenten in een mensenleven centraal te stellen, zodat steeds een andere doelgroep werd geïnformeerd over haar pensioensituatie.


Pensioen Bestuur & Management is een kwartaaltijdschrift voor bestuurders in de pensioensector. Het vakblad beoogt verdere professionalisering en gaat verder waar de actualiteit ophoudt. Zij van boven stond in 2004 mede aan de wieg van dit periodiek. Tot en met het septembernummer van 2007 voerde ik de eindredactie erover en schreef ik ervoor. Datzelfde geldt voor de website en diverse boekjes die uit Pensioen Bestuur & Management voortvloeiden.


Media mensen verscheen tweemaandelijks voor iedereen in de uitgeverij, behalve het management. Veel denkwerk met de andere redactieleden. Na drie nummers van de markt. Het leukste? Het interview met Teus Twigt (Uitgeverij Syntax) en Margriet van der Linden (toenmalig hoofdredacteur van BLVD).


De titel Baksels werd eerst afgekeurd vanwege baksels kopie
de associatie met ‘misbaksels’, maar werd later omarmd. Het blad werd drie keer per jaar gratis meegegeven aan klanten van de warme bakkers in Nederland. De eerste twee jaar was ik er als denktank en eindredacteur bij betrokken. Daarna vervaardigden interne medewerkers het blad. Helaas is het inmiddels ter ziele.


Vliegend Hert, ‘bookazine’ over natuur en milieu. In samenwerking met Carla van Lingen, Joost Huijsing en Rob Buiter van het Vara-radioprogramma Vroege vogels, wat maakte dat medewerkers van naam graag hun medewerking verleenden. In 2004 bracht uitgever Tirion Natuur twee nummers uit.