Boeken

Alles over borstkanker
Het was bijzonder om deze bijbel als ervaringsdeskundige te redigeren. In de tien jaar nadat bij mij de diagnose werd gesteld hebben de diagnostiek en behandeling van borstkanker een enorme vlucht genomen. En de inzichten groeien iedere dag. Om dat in min of meer hapklare brokken te formuleren, was een enorme uitdaging. Maar alles wat ik had willen weten destijds, staat erin.
Het aantal borstkankerpatiënten groeit; inmiddels krijgen acht op de tien vrouwen ermee te maken. Fijn dat er zo’n betrouwbare informatiebron is.


Impressionist op de Veluwe
Aan het begin van de twintigste eeuw streek Martinus Josepus Nefkens in Lunteren neer. Een eeuw later was er niets wat nog herinnerde aan deze chroniqueur van het Lunterse landleven. Rudolph Schat zette dat recht. Hij schraapte alle beetjes informatie bijeen en stelde een permanente expositie samen voor Museum Lunteren.


Gezond leven van dag tot dag
Voor iedereen die gezond wil leven en daar wel een steuntje in de rug voor kan gebruiken. Gemaakt voor Vitalys, kliniek tegen overgewicht. Zij geven het boek mee aan patiënten die een maagverkleining hebben ondergaan. Maar zoals gezegd: ook voor jou is het motiverend, inspirerend en informatief.


Over on- en off-momenten
Psycholoog Ad Nouws voerde jaar in jaar uit diepgravende gesprekken met parkinsonpatiënten en hun partners. Het parkinsonverhaal is nu compleet. een bron van inspiratie om met de ziekte van parkinson te leren omgaan.


An essay on the Shaking Palsy
In 2017 was het 200 jaar geleden dat James Parkinson verschijnselen beschreef van de ziekte die naar hem zou worden vernoemd. Zag deze huisarts uit Hoxton, Engeland shaking palsy als een bewegingsstoornis alleen, nu weten we da vele niet-motorische symptomen een grote rol spelen bij deze neurologische aandoening.


Natriumarm en lekker!omslag.eten met plezier.indd
Alweer de negende druk van dit heerlijke kookboek voor nierpatiënten! Geheel herzien en voorzien van voedingsadviezen. De analysetabel en de bijgeleverde kruidenwijzer geven zoutarm koken een heel nieuwe dimensie.


In opdracht van ProstaatKankerStichting.nlCOVER_Prostaatkankerlogboek
Mannen die de diagnose prostaatkanker krijgen, hebben een aantal mogelijkheden. Om een goede keuze te kunnen maken voor behandelen hebben ze informatie nodig. Aan de hand van vier routes kunnen patiënten goed geïnformeerd beslissen of ze overgaan tot behandeling. Want dat behandeling de beste weg is, is niet altijd gezegd…


Infographicpockets
In de serie Spreekuur Thuis verschijnen pockets die infographics bevatten waarmee beeldend inzichtelijk wordt gemaakt hoe een aandoening ontstaat en wat je zelf kunt doen om de klachten te verminderen. Een paar titels: Eindelijk van mijn plasproblemen af!, Endometriose de baas en Acne vulgaris, zo gewoon is dat niet.


Diabeteskookboek
Met de recepten in dit boek zet u heerlijke gerechten op tafelDF_kookboek_cover.mlc.indd waar iedereen – met of zonder diabetes – van geniet. Behalve vele recepten en weetjes vindt u ook persoonlijke ervaringen en tips. Met een woord vooraf en twee recepten door chef-kok Chris Naylor van sterrenrestaurant Vermeer in Amsterdam. tot stand gekomen in opdracht van het Diabetes Fonds.


De impact van parkinsoncover parkinson
Ad Nouws bundelde autobiografisch materiaal dat hij verzamelde in gesprekken met tientallen mensen die de ziekte van Parkinson in hun leven zagen opdoemen. Het boek ordent de terugkerende elementen in de verhalen van mensen met parkinson.


Z03-520Metaforen van de wind
Anneke en Rudolph Schat verzamelden een keur aan informatie over de god van de Noordenwind, Boreas. Voor Anneke weer een inspiratiebron voor haar nieuwste lijn sieraden, die in museum Jan van der Togt werd geëxposeerd.


?Je kunt er niet te vroeg mee beginnen
Opvoeden is geen koud kunstje, maar welgemanierde kinderen zijn een zegen. Bovendien hebben ze er zelf een levenlang plezier van. Magda Berman en Marga Akkerman schreven er een handig boekje over. Jong geleerd…


cover.diagnose psychiatrieDiagnose Psychiatrie
Het Nederlandse antwoord op de Amerikaanse versie van DSM-5, de classificatiebijbel van psychische aandoeningen. Mede door de vele aansprekende casus fijn leesvoer voor medici en studenten.


Brainfood coverIn samenwerking met de Hersenstichting
Froukje Wattel verzamelde bijna honderd recepten bij vrienden, familie en BN’ers. Allemaal even lekker en gemakkelijk te maken, allemaal om de hersenen gezond te houden.


Spreekuur Thuis
In de serie diagnoseboeken van Spreekuur Thuis verschijnen regelmatig nieuwe titels. Diabetes en nu? is inmiddels voor de elfde keer herdrukt. Eierstokkanker en nu is de laatste loot aan de stam. Het is inmiddels een hele bibliotheek.


Vestingsteden in Nederland
Ik woon bij Naarden-Vesting om de hoek, dat maakte dit wel een extra leuk klusje. Als ik nu door de vesting fiets, kijk ik er toch met heel andere ogen naar. In deze serie verscheen ook de titel Vuurtorens. Nog zo’n eyeopener. Als redacteur leer je voortdurend bij. Geinig.


Dutch Cook Book
Hollandse cuisine voor buitenlandse gasten. Alles over onze onvolprezen stamppotten, bitterballen, stoofpeertjes, boerenjongens en snert natuurlijk.

Nee, dat vind je nergens in de wereld…


Dochters & moeders
Liefdevolle, schrijnende en ontroerende verhalen van dochters over hun moeders. De invloed die moeders hebben, laat een onuitwisbare indruk achter. Je hebt er een leven lang plezier van.


Dat wist ik vroeger ook
Was het maar waar! Voor mij geen opfriscursus. Het Duits: durch, für, ohne… ging nog, maar bij scheikunde en wiskunde moest ik echt de hulp van mijn bètamannen inroepen. Ik heb daar echt helemaal niks van opgeslagen. En eerlijk gezegd is het nu ook niet blijven hangen.


Zo heurt het
Een hilarisch werkje, dit etiquetteboek voor meisjes van stand aan het eind van de negentiende eeuw.
Mijn opvoeding is danig opgepoetst. Ik heb me de kunst van het converseren eigengemaakt en ik weet nu waaraan mijn reisjapon moet voldoen.


Gouden Televizier-Ring
Anneke Schat ontwerpt sinds jaar en dag de Televizier-Ring. Aanleiding voor echtgenoot Rudolph om er een boek aan te wijden waarin ook de ontwerpen van Archibald Dunbar en Jaap de Vries een plekje kregen. Gelardeerd met veel beeld uit al die jaren en natuurlijk smeuiige anekdotes.


Mediation heeft de toekomst
Let’s mediate! is een bundeling van interviews. Ze geven allemaal een andere invalshoek voor mediation in geval van letselschade. Ik sprak mediators in verschillende soorten en maten: een rechter, advocaten, verzekeringsmensen en een slachtoffer.


Welkom!
Wie weet is Hollandse horecagastvrijheid niet langer synoniem aan horkerigheid. Welkom! Gastvrijheid, de sleutel tot succes voorziet in praktische tips van horecakanjers en basiskennis van etiquette, waarmee jonge, onervaren mensen in de horeca hun voordeel kunnen doen. Hopen dat het gebeurt, want daar doen wij als gasten ons voordeel mee.


Proef het land!
Ouderwets de boer op. Al ecohoppend en culishoppend langs de leukste adresjes van Nederland ontdek je veel lekkers. Voorlopig even niet naar de PC voor kleren. Beetje cocoonen met de voorraden uit de provisiekast.


Bos op je bord
Voortaan ga ik in de herfst paddenstoelen zoeken, want ik weet nu hoe het moet. Of misschien ga ik aan het handje van Ria Loohuizen, die dit leuke boek schreef: veldgids en kookboek tegelijkertijd.


Weet wat je eet
Over wat je eet, weet je nooit genoeg. Daarom deze dikke pil boordevol informatie over de manier waarop voedsel werd en wordt geproduceerd. Een schat aan wetenswaardigheden voor iedere geïnteresseerde leek..


Vergeten groenten
Recepten met groenten waar u misschien nog nooit van hebt gehoord. Barbarakruid, pastinaak, schorseneren, u leest er alles over in Onvergetelijke groenten. Van geschiedenis tot toepassing in de keuken, van teelt tot verrassende bereiding.


Kameraden. Beeld van de harde kern van Feyenoord
Fotograaf Kees Spruijt trok een seizoen lang op met de harde kern van Feyenoord. Het resultaat in beelden is confronterend, onthutsend en buitengewoon fascinerend. (Klik op het kopje voor en stukje binnenwerk.) Op 29 oktober 2008 werd de RD Persprijs, een Rotterdamse mediaonderscheiding, aan deze reeks ‘artistiek en journalistiek waardevolle foto’s’ toegekend.


Het mensenpakhuis
Niet het fijnste project. Tussen mij en de auteur verliep het niet vlekkeloos, maar het is er dan toch, het overrompelende persoonlijke verslag van Andrea Steinmetz. Ze werkte een jaar in een Texaanse staatsgevangenis en stort je van afgrijzen in ongeloof. Een regelrechte aanklacht tegen het Amerikaanse rechtssysteem.


Plezier met papier
Reis om de wereld in knutsels. Mijn favorieten? De zebraschaal van papier-maché, uit Afrika natuurlijk, en de vrolijke pinguïns uit Oceanië.


Balansdagkookboek
In opdracht van Tirion en in samenwerking met het Voedingscentrum begeleidde ik dit verrassende kookboek. Nooit geweten dat er zoveel gewikt en gewogen moest worden voordat alle receptuur echt tot op de kilojoule nauwkeurig klopte. Het is prachtig geworden!