Man op zolder

Ik houd van hem hoor, écht. Maar het wordt alras minder… sinds kort is namelijk het grote snurken begonnen. In eerste instantie dacht ik dat het kwam door een dreigende verkoudheid. Het was weliswaar niet geheel nieuw, maar voorheen kon ik de oorzaak vinden in een avondje bier. Het volume van tegenwoordig doet vermoeden dat hij élke avond laveloos in bed neerploft. En ik geloof hem als hij zegt dat het niet zo is.

Drank is niet de oorzaak van ons lijden. Het is veel erger: het is ouderdom. Daar kwam ik achter toen ik na drie weken slapeloosheid, volkomen brak en met wallen die op mijn leeftijd niet zo snel te verhelpen zijn, terechtkwam op www.snurken.nl. Ja, moderne tijden, internet voor al uw kwalen. In ieder geval, als je ouder wordt, wordt alles een beetje slapper. Dat geldt ook voor de huig. Combineer dat met slapen, zodat alles lekker ontspannen is en je ligt in bed met een bladblazer. En Eduard, hij snurkte voort, af en toe mompelend: ‘Ik slaap geeneens’ als ik met mijn vinger tussen zijn ribben por. Bont en blauw is hij inmiddels, maar helpen doet het niet.

Ouderdom dus. Schokkend maar waar. We zijn dus beland in een periode van lichter slapen (ik) en snurken (hij). Er zijn wel oplossingen, hoor. Er bestaat bijvoorbeeld een ingreep, somnoplastie geheten, die het zachte verhemelte weer straktrekt alsof je achttien bent. Het werkt in 70 procent van de gevallen. Na de operatie duurt het een week of acht voordat het resultaat merkbaar wordt. Acht wéken!!! En voor je aan de beurt bent duurt ook wel even. Het alternatief is Snor-Ex, een apparaat dat je elke nacht in je mond doet, op maat gemaakt. Ook dat ding stopt het vibreren. De ingreep kost 1200 euro en wordt niet vergoed. Het apparaat wordt evenmin vergoed. Het kost 400 euro en je moet ervoor naar Weert. Twee keer, want je moet ook even passen.

De goedkoopste oplossing leek het luchtbed op zolder. Daar kon mijn man zijn decibellen onbekommerd produceren. Als ik weer een beetje bijgeslapen zou zijn, mocht hij een nachtje bij mij in de slaapkamer komen logeren. Het mocht niet zo zijn. Na twee nachten werd Eduard om vijf uur compleet versteend wakker. Luchtbed lek. Ja, en omdat ik van hem houd lig ik nu met oordopjes. Even doorsparen… Weert, hij komt eraan!